- La celebración de elecciones en pleno pico de pandemia era totalmente innecesaria, al tratarse de un adelanto electoral
- Se ha priorizado el cálculo electoralista sobre la seguridad y las vidas de los ciudadanos catalanes
- Aumenta la polarización territorial tras la subida de la CUP y la entrada de VOX, y en cualquier formación de mayorías serán llave candidaturas de base comunista, la CUP o En Comú Podem
El Partido Libertario (P-LIB) hace una valoración negativa de las Elecciones al Parlamento de Cataluña que han tenido lugar ayer 14 de febrero, en las que no ha participado, tanto por lo que respecta a la fecha y desarrollo del proceso electoral, como a la campaña y resultados de este.
En primer lugar, es necesario recordar que su celebración durante un pico de pandemia y muy al principio del proceso de vacunación era totalmente innecesaria, ya que la legislatura finalizaba el próximo diciembre. Se ha priorizado el cálculo electoralista sobre la seguridad y las vidas de los ciudadanos catalanes.
Se han conocido varios casos de personas con un estado delicado de salud a los que se les ha denegado la solicitud de no estar en una mesa electoral. Entre ellos, uno comunicado por un miembro del Partido Libertario de Barcelona en que un ciudadano, nombrado presidente de mesa, presentó un recurso por motivos de salud dos semanas antes de las elecciones. El recurso no fue respondido, pero el ciudadano barcelonés ha tenido que acudir a la mesa al no estar de baja (no tenía empleo). También se han reportado diversos casos de personas convocadas para las mesas a las que, en contra de lo que se les había dicho previamente, no se ha citado para realizar tests antes de la jornada electoral.
No puede resultar por tanto ninguna sorpresa la mínima participación en los comicios en estas circunstancias.
Al margen de la fecha en sí, el Partido Libertario considera lamentable la inseguridad producida, tanto a candidaturas como a votantes, al no saberse la fecha definitiva de las elecciones hasta poco antes. Inicialmente convocadas para el 14 de febrero, aplazadas después para el 30 de mayo, se han celebrado finalmente el 14-F, la que el P-LIB considera la peor de las dos fechas.
Mención especial merece, en opinión de la formación libertaria, el requisito de recogida de firmas para que las candidaturas extraparlamentarias puedan presentarse a las elecciones. La recogida de firmas, requisito que representa una barrera de entrada a partidos nuevos en épocas normales, ha supuesto una auténtica misión imposible en plena pandemia, que ha dejado fuera del proceso electoral a numerosas candidaturas, la del P-LIB entre ellos.
Por otro lado, la formación libertaria considera lamentable la situación de frentismo y crispación que ha presidido tanto la campaña, como la política catalana en general desde hace ya demasiado tiempo; y reitera su condena a los actos violentos producidos durante dicha campaña.
En lo que respecta a los resultados, el Partido Libertario considera que estaba garantizado un triunfo del colectivismo, ganara quien ganara. Algo que se ha confirmado tras el escrutinio. De este escrutinio se puede destacar por un lado el aumento de la polarización territorial, reflejado en la subida de la CUP y la entrada de VOX. Y por otro, el hecho de que en que cualquiera de los dos posibles escenarios de formación de mayoría sean llave candidaturas de base comunista, la CUP o En Comú Podem.
El Partit Llibertari considera que el 14-F no suposa cap avenç per a la societat catalana- La celebració d’eleccions durant un pic de la pandèmia era totalment innecessària, atès que es tractava d’un avançament electoral
- S’ha prioritzat el càlcul electoralista per sobre de la seguretat i les vides dels ciutadans catalans
- Augmenta la polarització territorial arran de la pujada de la CUP i l’entrada de VOX, i en qualsevol formació de majories seran claus candidatures de base comunista, sigui la CUP o En Comú Podem
El Partit Llibertari (P-LIB) fa una valoració negativa de les Eleccions al Parlament de Catalunya que van tenir lloc ahir 14 de febrer, en les quals no ha participat, tant pel que fa a la data i desenvolupament del procés electoral, com a la campanya i els resultats d’aquest.
En primer lloc, cal recordar que la seva celebració durant un pic de la pandèmia i gairebé tot just començat el procés de vacunació era totalment innecessària, atès que la legislatura finalitzava desembre vinent. S’ha prioritzat el càlcul electoralista per sobre de la seguretat i les vides dels ciutadans catalans.
S’han conegut diversos casos de persones amb un estat delicat de salut a les quals s’ha denegat la sol·licitud de no ser en una mesa electoral. Entre ells, un cas comunicat per un membre del Partit Llibertari de Barcelona en que un ciutadà, nomenat president de mesa, va presentar un recurs per motius de salut dues setmanes abans de les eleccions. El recurs no va ser respost, però el ciutadà barceloní s’ha vist obligat a presentar-se a la mesa, per mor de no trobar-se de baixa (estava desocupat). També s’han reportat diversos casos de persones convocades per a les meses a les quals, en contra del que s’havia dit prèviament, no se les havia citat per realitzar tests abans de la jornada electoral.
No resulta, per tant, cap sorpresa la mínima participació en els comicis en aquestes circumstàncies.
Al marge de la data en sí, el Partit Llibertari considera lamentable la inseguretat produïda, tant a candidatures com a votants, puix que la data definitiva de les eleccions va ser coneguda amb molt poca antelació. Inicialment convocades per al 14 de febrer, ajornades després al 30 de maig, s’han celebrat finalment el 14-F, la pitjor de les dues dates en opinió del P-LIB.
Mereix una menció especial, segons el parer de la formació llibertària, el requisit de recollida de signatures perquè les candidatures extraparlamentàries puguin presentar-se a les eleccions. La recollida de signatures, requisit que representa una barrera d’entrada a partits nous en èpoques normals, ha suposat una veritable missió impossible en plena pandèmia, que ha deixat fora del procés electoral a nombroses candidatures, la del P-LIB entre elles.
Per altra banda, la formació llibertària considera lamentable la situació d’enfrontament i crispació que ha presidit tant la campanya, com la política catalana en general des de fa ja massa temps, i reitera la seva condemna als actes violents produïts durant aquesta campanya.
Quant als resultats, el Partit Llibertari considera que estava garantit un triomf del col·lectivisme, fos qui fos el guanyador. Fet que ha quedat confirmat després de l’escrutini. D’aquest escrutini es pot destacar, per una banda, l’augment de la polarització territorial, reflectit en la pujada de la CUP i l’entrada de VOX. I per altra banda, el fet que en qualsevol dels dos escenaris de formació de majoria seran clau candidatures de base comunista, sigui la CUP o En Comú Podem.