Versió en català més abaix. El Partido de la Libertad Individual (P-LIB) catalán rechaza las declaraciones del conseller de Interior de la Generalitat de Cataluña, Ramon Espadaler, quien declaró hace pocos días que «no podemos sustentar la afirmación según la cual se golpeó al empresario en la cabeza», en relación a la muerte del empresario barcelonés Juan Andrés Benítez durante las horas posteriores a su detención el 6 de octubre por al menos ocho efectivos de la policía autonómica catalana, los Mossos d’Esquadra. Dijo también que «si se confirmasen estos golpes, estaríamos ante una extralimitación policial sancionable y reprobable». El pasado lunes 4 de noviembre se conocía que la jueza titular del Juzgado de Instrucción Nº 20 de Barcelona decidía imputar por varios delitos graves a los policías involucrados en los sucesos: por coacciones contra los vecinos para intentar que estos borraran las grabaciones en vídeo del incidente, obstrucción a la justicia, delitos contra la integridad física y moral así como contra la vida. Una vez enterado del auto judicial, el conseller Espadaler ha procedido a suspender de empleo y sueldo a los Mossos imputados.
En palabras de Eduardo Martínez Narváez, miembro de la Comisión Ejecutiva del P-LIB en Cataluña: “Desde su fundación en el año 1983 este cuerpo policial ha protagonizado diversas actuaciones ilegales que han dado lugar a condenas judiciales por delitos contra la integridad física de ciudadanos detenidos. Es decir, cometidos contra aquellos a los que teóricamente deberían haber protegido estos funcionarios.”
Hace más de dos años, en junio de 2011, el P-LIB se pronunció para reclamar el cumplimiento de las normas correspondientes a la correcta identificación en su uniforme de los Mossos d’Esquadra, regulación que hasta la fecha continúa sin ser respetada. Los casos de Esther Quintana, manifestante que perdió un ojo en noviembre de 2012 debido al impacto de una pelota de goma lanzada presuntamente por agentes antidisturbios de los Mossos, así como los puntapiés propinados hace escasos días contra manifestantes desfallecidos en el suelo pertenecientes a la plantilla de la empresa PANRICO, ubicada en Santa Perpetua de la Mogoda (Barcelona) y la también imputación de tres Mossos más el día de ayer debido a la denuncia en su contra del periodista Bertran Cazorla, quien ha denunciado a estos agentes por un delito contra la integridad moral y una falta de lesiones, son parte de lista de actuaciones irregulares acumuladas por este cuerpo policial durante la administración de CiU, con Manel Prat al frente.
“Desde su designación como director de los Mossos d’Esquadra en enero de 2011, Manel Prat Peláez no sólo ha incumplido la crucial normativa de identificación de los efectivos policiales a su cargo, sino que acumula en dicha formación diversos incidentes de brutalidad policial cuya más reciente muestra es el deceso de un ciudadano a manos, presuntamente, de un grupo de Mossos. El señor Prat, así como el conseller Espadaler, aparecen como corresponsables de estas inexcusables situaciones, intolerables dentro de un Estado de Derecho y por ello debe haber consecuencias para estos funcionarios en base al evidente incumplimiento de sus atribuciones», concluye Martínez.
El P-LIB exigeix responsabilitat als Mossos
El Partit de la Llibertad Individual (P-LIB) català rebutja les declaracions del conseller de Interior de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler, qui declarava fa pocs dies que «no podem sustentar l’afirmació segons la qual es va colpejar a l’empresari al cap», en relació a la mort de l’empresari barceloní Juan Andrés Benítez, ocorreguda durant les hores posteriors a la detenció d’aquest el 6 d’octubre per part d’almenys vuit efectius de la policia autonòmica catalana, els Mossos d’ Esquadra. Igualment deia que «és evident que si es confirmessin aquests cops, estaríem davant d’una extralimitació policial sancionable i reprovable».
El passat dilluns 4 de novembre es va saber que la jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció N º 20 de Barcelona ha decidit imputar per diversos delictes greus als policies involucrats en els successos: coaccions contra els veïns per intentar que aquests esborressin els enregistraments en vídeo de l’incident, obstrucció a la justícia, delictes contra la integritat física i moral així com contra la vida. Un cop assabentat de l’acte judicial, el conseller Espadaler ha procedit a suspendre de sou i feina als Mossos imputats .
En paraules d’Eduardo Martínez Narváez, membre de la Comissió Executiva del P-LIB a Catalunya: «Des de la seva fundació l’ any 1983 aquest cos policial ha protagonitzat diverses actuacions il·legals que han donat lloc a condemnes judicials per delictes contra la integritat física de ciutadans detinguts. És a dir, comesos contra aquells als que teòricament haurien d’haver protegit aquests funcionaris».
Fa més de dos anys, al juny de 2011, el P-LIB es va pronunciar reclamant el compliment de les normes corresponents a la correcta identificació en el seu uniforme dels Mossos d’ Esquadra, regulació que fins ara continua sense ser respectada. Els casos d’Esther Quintana, manifestant que va perdre un ull al novembre de 2012 a causa de l’impacte d’una pilota de goma llançada, segons declaracions de nombrosos testimonis, per agents antiavalots dels Mossos, així com els cops de peu propinats fa escassos dies contra manifestants defallits a terra pertanyents a la plantilla de l’empresa PANRICO, situada a Santa Perpètua de la Mogoda (Barcelona), i també la imputació de tres Mossos més el dia d’ahir degut a la denúncia en contra seva del periodista Bertran Cazorla, qui ha denunciat a aquests agents per un delicte contra la integritat moral i una falta de lesions, es sumen a la llista d’actuacions irregulars d’aquest cos policial durant la administració de Ciu, amb Manel Prat al capdavant.
«Des de la seva designació com a director dels Mossos d’Esquadra, al gener de 2011, Manel Prat Peláez no només ha incomplert la crucial normativa d’identificació dels efectius policials al seu càrrec, sinó que acumula en aquesta formació diversos incidents de brutalitat policial, essent el decés d’un ciutadà a mans, presumptament, d’un grup de Mossos la més recent mostra. El senyor Prat, així com el conseller Espadaler, són co-responsables d’aquestes inexcusables situacions, intolerables dins d’un Estat de Dret, i per això ha d’haver conseqüències per a aquests funcionaris en base a l’evident incompliment de les seves atribucions», afegeix finalment Martinez.